Literatura uzupelniająca: |
- Biotechnologia molekularna- Jerzy Buchowicz, PWN-2006,
- Biotechnologia mikroorganizmów-wybrane zagadnienia-pod red. Sylwii Łabużek, Davida Necklena, Joanny Radziejewskiej-Lebrecht, Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2002.
|
Literatura: |
- Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych- praca zbiorowa pod redakcją Jana Fiedurka, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2004.
- Biotechnologia żywności- praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa, WNT, Warszawa 2003.
- Biotechnologia-podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne- Aleksander Chmiel, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994.
- Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2007.
- Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2010.
|
Efekty uczenia się: |
Wiedza:
W01 - definiuje możliwości wykorzystania
drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji
W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach
Umiejętności:
U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii
U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych
U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych
Kompetencje:
K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii
K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków
|
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena sprawozdań z wykonanych zajęć laboratoryjnych, pisemne zaliczenie znajomości zagadnień teoretycznych związanych ze zrealizowanymi doświadczeniami
2. Skala oceniania (zgodnie z regulaminem studiów):
od 50% do 60% punktów – dst,
powyżej 60% do 70% punktów – dst+,
powyżej 70% do 80% punktów – db,
powyżej 80% do 90% punktów – db+,
powyżej 90% punktów – bdb.
3. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ze wszystkich uzyskanych w czasie trwania kursu ocen.
4. Obecność obowiązkowa.
|
Zakres tematów: |
- Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), jako przykład mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych.
- Ocena cech biotechnologicznych drożdży S. cerevisiae. Charakterystyka wzrostu szczepów na podłożu płynnym i stałym.
- Ocena fizykochemiczna i biotechnologiczna drożdży piekarskich. Analiza jakości drożdży piekarskich.
- Analiza właściwości fizykochemicznych piwa jako produktu przemysłu biotechnologicznego. Oznaczenie podstawowych parametrów charakteryzujących piwo.
- Charakterystyka melasy jako surowca gorzelniczego. Opis i charakterystyka melasy, jej składu chemicznego i możliwości wykorzystania. Oznaczenie podstawowych parametrów charakteryzujących melasę.
- Biosorpcja metali ciężkich z wykorzystaniem biomasy drobnoustrojów. Doświadczenie umożliwiające ocenę zdolność biosorpcji kobaltu przez biomasę.
- Immobilizacja mikroorganizmów. Zapoznanie się technikami immobilizacji drobnoustrojów. Immobilizacja drożdży S. cerevisiae w alginianie.
- Ocena aktywności drożdży immobilizowanych. Określenie aktywności drożdży immobilizowanych w porównaniu do drożdży natywnych.
|