Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia 1200-B24Bi-SP
Laboratorium (LAB) Semestr letni 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: - Biotechnologia molekularna- Jerzy Buchowicz, PWN-2006,
- Biotechnologia mikroorganizmów-wybrane zagadnienia-pod red. Sylwii Łabużek, Davida Necklena, Joanny Radziejewskiej-Lebrecht, Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2002.

Metody dydaktyczne: ćwiczenia laboratoryjne
Metody dydaktyczne - inne: prezentacje multimedialne, doświadczenia laboratoryjne
Literatura:

- Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych- praca zbiorowa pod redakcją Jana Fiedurka, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2004.

- Biotechnologia żywności- praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa, WNT, Warszawa 2003.

- Biotechnologia-podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne- Aleksander Chmiel, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994.

- Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2007.

- Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2010.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach

Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych

Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków

Metody i kryteria oceniania:

1. Ocena sprawozdań z wykonanych zajęć laboratoryjnych, pisemne zaliczenie znajomości zagadnień teoretycznych związanych ze zrealizowanymi doświadczeniami

2. Skala oceniania (zgodnie z regulaminem studiów):

od 50% do 60% punktów – dst,

powyżej 60% do 70% punktów – dst+,

powyżej 70% do 80% punktów – db,

powyżej 80% do 90% punktów – db+,

powyżej 90% punktów – bdb.

3. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ze wszystkich uzyskanych w czasie trwania kursu ocen.

4. Obecność obowiązkowa.

Zakres tematów:

- Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), jako przykład mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych.

- Ocena cech biotechnologicznych drożdży S. cerevisiae. Charakterystyka wzrostu szczepów na podłożu płynnym i stałym.

- Ocena fizykochemiczna i biotechnologiczna drożdży piekarskich. Analiza jakości drożdży piekarskich.

- Analiza właściwości fizykochemicznych piwa jako produktu przemysłu biotechnologicznego. Oznaczenie podstawowych parametrów charakteryzujących piwo.

- Charakterystyka melasy jako surowca gorzelniczego. Opis i charakterystyka melasy, jej składu chemicznego i możliwości wykorzystania. Oznaczenie podstawowych parametrów charakteryzujących melasę.

- Biosorpcja metali ciężkich z wykorzystaniem biomasy drobnoustrojów. Doświadczenie umożliwiające ocenę zdolność biosorpcji kobaltu przez biomasę.

- Immobilizacja mikroorganizmów. Zapoznanie się technikami immobilizacji drobnoustrojów. Immobilizacja drożdży S. cerevisiae w alginianie.

- Ocena aktywności drożdży immobilizowanych. Określenie aktywności drożdży immobilizowanych w porównaniu do drożdży natywnych.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 co drugi czwartek (nieparzyste), 10:45 - 13:45, sala 010
Aleksandra Jankowska, Aleksandra Menka 4/4 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek przy ulicy Poniatowskiego
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)