Literatura uzupelniająca: |
-Wiśniewski W., Majkowska H. Chemia ogólna i nieorganiczna, Wyd. UWM, Olsztyn 2000.
-Krzysztofik B., Krzechowska M., Chęciński J. Podstawy chemii ogólnej i środowiska przyrodniczego, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2000.
-Mastalerz P. Elementarna chemia organiczna Wrocław 1998.
-Hart H., Craine L. E., Hart D.I. Chemia organiczna: krótki kurs, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999.
|
Literatura: |
-Jones L., Atkins P. Chemia ogólna, Cząsteczki materia reakcje, PWN, Warszawa 2004.
-Dżugan M., Kisała J., Pasternakiewicz A. Chemia dla kierunków przyrodniczych. Część 1. Chemia ogólna i analityczna, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 2011.
-Bielański A. Podstawy chemii nieorganicznej, PWN, Warszawa 2008.
-McMurry J. Chemia organiczna, PWN, Warszawa 2007/2010.
-Mastalerz P. Chemia organiczna, Wydawnictwo Chemiczne, Wrocław 2000.
-Morrison R.T., Boyd R.T. Chemia organiczna, PWN, Warszawa 2013.
|
Metody i kryteria oceniania: |
1.Egzamin - test jednokrotnego wyboru na platformie Moodle
2.Skala oceniania:
od 60% do 65% punktów – dst,
powyżej 65% do 70% punktów – dst+,
powyżej 70% do 80% punktów – db,
powyżej 80% do 90% punktów – db+,
powyżej 90% punktów – bdb.
|
Zakres tematów: |
Chemia ogólna: Budowa materii i podział, zjawiska fizyczne, a przemiany chemiczne - podstawowe typy reakcji chemicznych, szybkość reakcji chemicznych i czynniki wpływające na nią, dysocjacja elektrolityczna, elektrolity słabe i mocne, reakcje utleniania-redukcji, budowa atomu, układ okresowy, masa atomowa i cząsteczkowa, konfiguracja elektronowa, prawo okresowości, woda i roztwory wodne – budowa cząsteczki wody i właściwości, rodzaje roztworów, rozpuszczalność, stężenie, gęstość, pojęcie pH roztworu, wskaźniki i pomiar pH, bufory - znaczenie roztworów buforowych, pojemność buforowa. Analiza chemiczna jakościowa: podział kationów i anionów na grupy analityczne, odczynniki grupowe, reakcje charakterystyczne wybranych kationów i anionów. Analiza chemiczna ilościowa: - analiza wagowa: osad w analizie wagowej, otrzymywanie czystego osadu, postać osadu, odsączanie i przemywanie osadu, suszenie i prażenie osadów; - analiza miareczkowa: zasady analizy miareczkowej, klasyfikacja metod miareczkowych - podział wg typu reakcji zachodzącej podczas miareczkowania, wg sposobu przeprowadzenia miareczkowania, podstawy teoretyczne alkacymetrii – krzywe miareczkowania, wskaźniki; podstawy teoretyczne kompleksometrii i miareczkowań oksydoredukcyjnych.
Chemia organiczna: Budowa, klasyfikacja, otrzymywanie oraz właściwości fizyczne i chemiczne podstawowych grup związków organicznych (węglowodory, alkohole, aldehydy i ketony, kwasy karboksylowe).
|