Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Aktywność biologiczna mikroorganizmów 1200-Bt24ABM-SP
Wykład (WYK) Semestr Letni 2023/24

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: 1. Bal J. (red.) 2013. Biologia molekularna w medycynie : elementy genetyki klinicznej. PWN, Warszawa
2. Jan Grajewski (red.) 2007. Mikotoksyny i grzyby pleśniowe. Zagrożenia dla człowieka i zwierząt. Wyd. UKW, Bydgoszcz.
Metody dydaktyczne: wykład kursowy
wykład w toku problemowym
Metody dydaktyczne - inne: Wykład, prezentacje mulimedialne.
Literatura:

1.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2021. Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa

2. Chmiel A. 2006. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa.

3. Bednarski W., Reps A. (red.) 2024. Biotechnologia żywności. PWN, Warszawa.

Efekty uczenia się:

W01 - Student opisuje podstawowe przemiany metaboliczne zachodzące na różnych poziomach życia, ze szczególnym uwzględnieniem mikroorganizmów oraz powiązania pomiędzy metabolizmem i środowiskiem życia organizmów [K_W05].

W02 - Student opisuje możliwości wykorzystania drobnoustrojów, komórek oraz organizmów roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska i medycynie [K_W10]

K01 - Student jest świadomy dylematów związanych z praktycznym wykorzystaniem biotechnologii z użyciem mikroorganizmów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska i medycynie [K_K10]

Metody i kryteria oceniania:

Kryteria oceniania:

91-100% punktów – 5,0

81-90% punktów – 4,5

71-80% punktów – 4,0

61-70% punktów – 3,5

51-60% punktów – 3,0

≤ 50% punktów – 2,0

Zakres tematów:

1. Biodegradacja toksyn przez mikroorganizmy.

2. Pozytywna cecha mikroorganizmów w procesach kiszenia.

3. Rola mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

4. Aktywność metaboliczna grzybów wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

5. Metabolity grzybowe wykorzystywane w biologicznej ochronie roślin.

6. Metabolity grzybowe wykorzystywane w farmacji i medycynie.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy czwartek, 13:15 - 14:45, sala Aula LBM
Elena Sinkiewicz-Darol 7/8 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek F przy ul. Chodkiewicza
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)