Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia 1200-B24Bi-SP
Laboratorium (LAB) Semestr letni 2024/25

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: - Biotechnologia molekularna- Jerzy Buchowicz, PWN-2006,
- Biotechnologia mikroorganizmów-wybrane zagadnienia-pod red. Sylwii Łabużek, Davida Necklena, Joanny Radziejewskiej-Lebrecht, Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2002.

Metody dydaktyczne: ćwiczenia laboratoryjne
Metody dydaktyczne - inne: prezentacje multimedialne, doświadczenia laboratoryjne
Literatura:

- Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych- praca zbiorowa pod redakcją Jana Fiedurka, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2004.

- Biotechnologia żywności- praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa, WNT, Warszawa 2003.

- Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2007.

- Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2010.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji - K_W11

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach - K_W11

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO - K_W11

Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii - K_U03

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych - K_U05

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych - K_U05

Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii - K_K02

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków - K_K05; K_K06

Metody i kryteria oceniania:

1. Ocena sprawozdań z wykonanych zajęć laboratoryjnych, pisemne zaliczenie znajomości zagadnień teoretycznych związanych ze zrealizowanymi doświadczeniami

2. Skala oceniania (zgodnie z regulaminem studiów):

od 50% do 60% punktów – dst,

powyżej 60% do 70% punktów – dst+,

powyżej 70% do 80% punktów – db,

powyżej 80% do 90% punktów – db+,

powyżej 90% punktów – bdb.

3. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ze wszystkich uzyskanych w czasie trwania kursu ocen.

4. Obecność obowiązkowa.

Zakres tematów:

- Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), jako przykład mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych.

- Ocena cech biotechnologicznych drożdży S. cerevisiae. Charakterystyka wzrostu szczepów na podłożu płynnym i stałym.

- Ocena fizykochemiczna i biotechnologiczna drożdży piekarskich. Analiza jakości drożdży piekarskich.

- Charakterystyka melasy jako substratu procesów biotechnologicznych.

- Biosorpcja metali ciężkich z wykorzystaniem biomasy drobnoustrojów. Porównanie efektywności sorpcji kobaltu przez różne sorbenty.

- Immobilizacja mikroorganizmów. Immobilizacja drożdży S. cerevisiae w alginianie. Ocena aktywności drożdży immobilizowanych w porównaniu do drożdży natywnych.

- Porównanie metod enzymatycznych oraz fizykochemicznych oznaczania weglowodanów.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 wielokrotnie, wtorek (niestandardowa częstotliwość), 11:30 - 13:45, sala 010
Katarzyna Osmolak 2/2 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek przy ulicy Poniatowskiego
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)