Podstawy biotechnologii żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-Bt3PBŻ-NP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy biotechnologii żywności |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Joanna Dróżdż-Afelt, Beata Koim-Puchowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; [K_W03; K_W04, K_W13 ] W02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; [K_W10, K_W12 ] W03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; [K_W10; K_W14] U01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; [K_U01; K_U08] U02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie); [K_U05; K_U06; K_U07] K01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; [K_K04; K_K05; K_K07] K02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów; modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; [K_K09; K_K10] |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
|
Bilans pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - udział w wykładach: 18 godz. (0,7 ECTS), - udział w laboratoriach: 18 godz. (0,7 ECTS) Łączny nakład pracy studenta wynosi 36 godzin, co odpowiada 1,4 ECTS 2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta: - przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 15 godz. (0.6 ECTS) - przygotowanie do egzaminu: 24 godz. (1 ECTS) Łączny nakład pracy studenta wynosi 39 godzin, co odpowiada 1,6 ECTS |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.