Technologie fermentacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-Bt3Tf-NP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie fermentacyjne |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 27 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska (K_W10; K_W14) W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu (K_W03; K_W10; K_W12; K_W13; K_W14) W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych (K_W05; K_W10; K_W14) Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii (K_U06; K_U08) U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy (K_U03; K_U05; K_U06; K_U13) U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych (K_U06; K_U08; K_U10; K_U12) Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii (K_K01; K_K02; K_K08; K_K10) K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków (K_K04; K_K05; K_K07) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
|
Bilans pracy studenta: | 5 ECTS Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 18h (0,8 ECTS) - laboratoria – 27h (1 ECTS). Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 40h (1,6 ECTS), - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 40h (1,6 ECTS). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.