Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologie fermentacyjne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-Bt3Tf-NP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie fermentacyjne
Jednostka: Kolegium III
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 27 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska (K_W10; K_W14)

W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu (K_W03; K_W10; K_W12; K_W13; K_W14)

W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych (K_W05; K_W10; K_W14)


Umiejetności:

U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii (K_U06; K_U08)

U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy (K_U03; K_U05; K_U06; K_U13)

U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych (K_U06; K_U08; K_U10; K_U12)


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii (K_K01; K_K02; K_K08; K_K10)

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków (K_K04; K_K05; K_K07)

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Bilans pracy studenta:

5 ECTS

Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe):

- wykład – 18h (0,8 ECTS)

- laboratoria – 27h (1 ECTS).

Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- przygotowanie do egzaminu – 40h (1,6 ECTS),

- przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 40h (1,6 ECTS).


Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)