Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Antyoksydanty w żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-DI11AwŻ-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Antyoksydanty w żywności
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 1 rok, 1 sem., dietetyka [SP]
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

praktyczny

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Joanna Dróżdż-Afelt, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01. Potrafi wyjaśnić pojęcie stresu oksydacyjnego, wskazuje negatywne skutki działania reaktywnych form tlenu na komórki człowieka, klasyfikuje mechanizmy antyoksydacyjne.[K_W07]

W02. Podaje przykłady antyoksydantów, ich występowanie w żywności jak również omawia mechanizm ich działania.[K_W07]

W03.Ocenia zdolność antyoksydacyjną poszczególnych produktów spożywczych oraz koncentrację antyoksydantów w nich zawartych [K_W07]

W04.Charakteryzuje wybrane antyoksydanty, w tym kwas askorbinowy, witaminy A,E, flawonoidy, antocyjany.[K_W07]

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

bez wymagań wstępnych

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: 32h (1,5ECTS)

2. Nakład pracy związany z pracą indywidualną studenta: 18h (0,5ECTS)

Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 2 ECTS


Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/26" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-10-01 - 2026-02-22
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Joanna Dróżdż-Afelt, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)