Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia żywności z elementami biochemii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-DI11CŻB-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chemia żywności z elementami biochemii
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 1 rok, 1 sem., dietetyka [SP]
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

praktyczny

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Sutkowy
Prowadzący grup: Małgorzata Sutkowy
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza

W01 - zna budowę i funkcje fizjologiczne podstawowych związków chemicznych wchodzących w skład organizmu człowieka oraz zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze dla różnych grup ludności [K_W02; K_W03].

W02 - zna budowę i rolę składników pokarmowych, ich zawartość w produktach spożywczych, a także znaczenie żywienia w promocji zdrowia oraz profilaktyce i terapii chorób [K_W06; K_U01].

Umiejętności

U01 -przeprowadza identyfikację wybranych związków organicznych oraz eksperymenty ilustrujące właściwości podstawowych składników odżywczych. Opracowuje uzyskane wyniki i wyciąga na ich podstawie wnioski [K_U07].

U02 - potrafi dobrać i wykonać proste reakcje chemiczne służące jakościowej identyfikacji wybranych jonów istotnych z punktu widzenia dietetyki. Posiada umiejętność obserwacji, samodzielnej interpretacji przeprowadzonych eksperymentów, pomiarów i obliczeń [K_U07].

Kompetencje

K01 - sumiennie podchodzi do powierzonych zadań jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych [K_K09]


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw chemii ogólnej – treści programowe z dotychczasowego okresu szkoły średniej.

Bilans pracy studenta:

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- wykład: 1,3 ECTS (15h),

- laboratoria: 0,6 ECTS (30h),

- przeprowadzenie egzaminu: 0,1 ECTS (2h).

Łączny nakład pracy studenta wynosi 47 godzin, co odpowiada 2 ECTS


Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie do egzaminu: 1 ECTS (25)

- przygotowanie do kolokwiów i wykonanie sprawozdań z ćwiczeń: 1 ECTS (28h).

Łączny nakład pracy studenta wynosi 53 godzin, co odpowiada 2 ECTS


Sumarycznie: 100 godzin, co odpowiada 4 ECTS

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/26" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-10-01 - 2026-02-22
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Sutkowy
Prowadzący grup: Małgorzata Sutkowy
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)