Chemia żywności z elementami biochemii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1500-DI11CŻB-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia żywności z elementami biochemii |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
1 rok, 1 sem., dietetyka [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | praktyczny |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
LAB
LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Sutkowy | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Sutkowy | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza W01 - zna budowę i funkcje fizjologiczne podstawowych związków chemicznych wchodzących w skład organizmu człowieka oraz zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze dla różnych grup ludności [K_W02; K_W03]. W02 - zna budowę i rolę składników pokarmowych, ich zawartość w produktach spożywczych, a także znaczenie żywienia w promocji zdrowia oraz profilaktyce i terapii chorób [K_W06; K_U01]. Umiejętności U01 -przeprowadza identyfikację wybranych związków organicznych oraz eksperymenty ilustrujące właściwości podstawowych składników odżywczych. Opracowuje uzyskane wyniki i wyciąga na ich podstawie wnioski [K_U07]. U02 - potrafi dobrać i wykonać proste reakcje chemiczne służące jakościowej identyfikacji wybranych jonów istotnych z punktu widzenia dietetyki. Posiada umiejętność obserwacji, samodzielnej interpretacji przeprowadzonych eksperymentów, pomiarów i obliczeń [K_U07]. Kompetencje K01 - sumiennie podchodzi do powierzonych zadań jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych [K_K09] |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Znajomość podstaw chemii ogólnej – treści programowe z dotychczasowego okresu szkoły średniej. |
|
Bilans pracy studenta: | Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - wykład: 1,3 ECTS (15h), - laboratoria: 0,6 ECTS (30h), - przeprowadzenie egzaminu: 0,1 ECTS (2h). Łączny nakład pracy studenta wynosi 47 godzin, co odpowiada 2 ECTS Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta: - przygotowanie do egzaminu: 1 ECTS (25) - przygotowanie do kolokwiów i wykonanie sprawozdań z ćwiczeń: 1 ECTS (28h). Łączny nakład pracy studenta wynosi 53 godzin, co odpowiada 2 ECTS Sumarycznie: 100 godzin, co odpowiada 4 ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/26" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-10-01 - 2026-02-22 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Sutkowy | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Sutkowy | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.