Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Statystyka podstawowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-DI12SPpw-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Statystyka podstawowa
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 1 rok, 2 sem., dietetyka [SP]
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

praktyczny

Typ przedmiotu:

moduł zajęć do wyboru

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2025-02-24 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Patrycja Lipińska
Prowadzący grup: Patrycja Lipińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 - zna standardowe metody i narzędzia statystyki pozwalającą na opisywanie, analizowanie i interpretowanie zachowań człowieka w zakresie żywienia i aktywności fizycznej (K_W18).

U01 - potrafi ocenić wyniki podstawowych analiza statystycznych jak również podjąć na tej podstawie odpowiednie kroki zaradcze w zakresie postępowania dietetycznego, tworzy prace pisemne oraz przygotowuje wystąpienia ustne w języku polskim lub obcym z wykorzystaniem specjalistycznych programów statystycznych na tematy związane z wykonywaniem zawodu dietetyka. (K_U07, K_U12)

K01 - posiada umiejętność obiektywnego formułowania opinii dotyczących osób powierzonych jego opiece dietetycznej w kontekście związanym z wykonywanym zawodem (K_K05 ).

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawowa znajomość obsługi komputera oraz elementarna wiedza z zakresu obliczeń matematycznych (poziom szkoły średniej).

Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim: 33 godziny (1ECTS).

- 15 godz. wykładu

- 15 godz. ćwiczeń

- 3 godziny zaliczenie


Praca własna (PW) studenta: 42 godziny (2 ECTS).

- 20 godz. w ramach części wykładowej, m.in. kwerenda literatury, opanowanie treści wykładowych, przygotowanie do zaliczenia końcowego,

- 22 godz. w ramach konwersatorium, m.in. przygotowanie do zajęć, nabycie umiejętności obsługi programu do analizy danych, opracowanie zadań cząstkowych, interpretacja wyników (2ECTS).


Łącznie 33 godz. KB + 42 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS).

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)