Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy biotechnologii żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-BT36PBZ-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy biotechnologii żywności
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 3 rok, 6 sem., biotechnologia [SP]
Punkty ECTS i inne: 2.00 LUB 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Beata Koim-Puchowska, Aleksandra Menka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji;

W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów;

W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych;


U_01 - dokonuje pomiarów bioproduktów metodami analitycznymi na podstawie krzywych zależności wielkości fizycznych i chemicznych z użyciem metod matematycznych oraz ocenia uzyskane wartości;

U_02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie);

U_03 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski;

K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych;

K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności;


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji;

W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów;

W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych;


U_01 - dokonuje pomiarów bioproduktów metodami analitycznymi na podstawie krzywych zależności wielkości fizycznych i chemicznych z użyciem metod matematycznych oraz ocenia uzyskane wartości;

U_02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie);

U_03 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski;

K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych;

K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności;


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Joanna Dróżdż-Afelt, Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji;

W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów;

W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych;


U_01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski;

K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych;

K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności;


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Joanna Dróżdż-Afelt, Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji;

W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów;

W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych;


U_01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski;

K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych;

K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności;


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- udział w wykładach: 30 godz. (1,2 ECTS),

- udział w laboratoriach: 30 godz. (1,2 ECTS)

- przeprowadzenie egzaminu: 2 godz. (0,1 ECTS),

Łączny nakład pracy studenta wynosi 62 godzin, co odpowiada 2,5 ECTS


2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 6,5 godz. (0.25 ECTS)

- przygotowanie do egzaminu: 6,5 godz. (0,25 ECTS)

Łączny nakład pracy studenta wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 ECTS

Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Joanna Dróżdż-Afelt, Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji;

W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów;

W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych;


U_01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski;

K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych;

K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności;


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- udział w wykładach: 30 godz. (1,2 ECTS),

- udział w laboratoriach: 30 godz. (1,2 ECTS)

- przeprowadzenie egzaminu: 2 godz. (0,1 ECTS),

Łączny nakład pracy studenta wynosi 62 godzin, co odpowiada 2,5 ECTS


2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 6,5 godz. (0.25 ECTS)

- przygotowanie do egzaminu: 6,5 godz. (0,25 ECTS)

Łączny nakład pracy studenta wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 ECTS

Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Joanna Dróżdż-Afelt, Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; [K_W03; K_W04, K_W13 ]

W02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; [K_W10, K_W12 ]

W03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; [K_W10; K_W14]

U01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; [K_U01; K_U08]

U02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie); [K_U05; K_U06; K_U07]

K01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; [K_K04; K_K05; K_K07]

K02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów; modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; [K_K09; K_K10]


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- udział w wykładach: 30 godz. (1,2 ECTS),

- udział w laboratoriach: 30 godz. (1,2 ECTS)

- przeprowadzenie egzaminu: 1 godz. (0,1 ECTS),

Łączny nakład pracy studenta wynosi 61 godzin, co odpowiada 2,5 ECTS


2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 6,5 godz. (0.25 ECTS)

- przygotowanie do egzaminu: 6,5 godz. (0,25 ECTS)

Łączny nakład pracy studenta wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 ECTS

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)