Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Agroturystyka 1500-TR-G35A-SP
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: Drzewiecki, M. Agroturystyka współczesna w Polsce. Gdańsk, 2009
Kowalczyk, A., M. Derek. Zagospodarowanie turystyczne. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa, 2010
Gaworecki,W. Turystyka, PWE, Warszawa, 2000
Gołembski, G. Kompendium wiedzy o turystyce, PWN, 2010
www.agroturystyka.pl,
www.goscinnawies.pl,
www.agroturystyka.gmina.pl,
www.kujawsko-pomorskie.poznajkraj.pl/agroturystyka

Metody dydaktyczne: wykład kursowy
Literatura:

Drzewiecki, M. Podstawy agroturystyki. Bydgoszcz, 2001

Durydiwka M. Czynniki rozwoju i zróżnicowanie funkcji turystycznej na obszarach wiejskich w Polsce. Warszawa, Wyd. UW, 2012.

Karbowiak K. Rozwój agroturystyki w Polsce w latach 2010–2013, Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4, 2014, 34–44.

Młynarczyk K. (red.) Agroturystyka. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2002

Przezbórska-Skobiej L. (2014). Agroturystyka w Polsce na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej. Referat na Międzynarodową Konferencję Naukową „Rolnictwo, Gospodarka Żywnościowa, Obszary Wiejskie – 10 lat w Unii Europejskiej”, SGGW, http://10eu.wne.sggw.pl/wp-content/uploads/Przezborska-Skobiej_Lucyna.pdf

Przezbórska-Skobiej L., Lira J. Przestrzeń agroturystyczna Polski i ocena jej atrakcyjności. W: Jajuga K., Walesiak M. (red.), Klasyfikacja i analiza danych – teoria i zastosowania (s. 637–645), Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2012

Przezbórska-Skobiej L., Sobotka ś., Propozycja delimitacji regionów agroturystycznych w Polsce, Wieś i rolnictwo, 2016, 2

Sikora, J. Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Wydawnictwo C.H. Beck, W., 2012

Sznajder, M., L. Przezbórska. Agroturystyka. Polskie wydawnictwo ekonomiczne., W., 2006

Efekty uczenia się:

W01, W02,

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne

Zasady oceniania:

Procent prawidłowych Ocena

odpowiedzi

0-50% – niedostateczny (2)

51-60% – dostateczny (3)

61-70% – dostateczny + (3,5)

71-80% – dobry (4)

81-90% – dobry + (4,5)

91-100% – bardzo dobry (5)

Zakres tematów:

Turystyka alternatywna. Turystyka wiejska. Agroturystyka

Czynniki i bariery rozwoju agroturystyki.

Gospodarcze i społeczne znaczenie agroturystyki

Produkt agroturystyczny

Usługi agroturystyczne

Organizacja i ekonomika działalności agroturystycznej

Zagospodarowanie i urządzanie terenów i obiektów dla rozwoju agroturystyki

Rozwój agroturystyki w Polsce i UE.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 wielokrotnie, poniedziałek (niestandardowa częstotliwość), 14:30 - 16:45, (sala nieznana)
Margarita Ilieva 26/26 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)