Liczba godzin: |
30
|
Limit miejsc: |
(brak limitu) |
Zaliczenie: |
Zaliczenie na ocenę |
Rygory zaliczenia zajęć: |
zaliczenie na ocenę
|
Literatura uzupelniająca: |
1. Błaszczyk M.2008. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, Warszawa.
2. Jankowiak E., Kubera Ł., Małecka – Adamowicz M., Dembowska E. 2020. Microbiological air quality in pharmacies and an antibiotic resistance profile of staphylococci species. Aerobiologia, 36, 551-563. https://doi.org/10.1007/s10453-020-09651-x
3. Małecka-Adamowicz M., Kubera Ł. 2017. Jakość mikrobiologiczna wód fontann miejskich zlokalizowanych na terenie Bydgoszczy. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie.T. 17. Z. 2 (58) s. 139–147.
4. Kubera Ł., Małecka-Adamowicz M. 2017. Ocena stanu sanitarno-bakteriologicznego zbiornika wodnego „Balaton” zlokalizowanego w centrum Bydgoszczy. Woda-Środowisko-Obszary-Wiejskie. T. 17. Z. 1 (57) s. 63–73.
5. Małecka-Adamowicz M., Kubera Ł., Donderski W.,Kolet K. 2017. Microbial air contamination on the premises of the sewage treatment plant in Bydgoszcz (Poland) and antibiotic resistance of Staphylococcus spp. Archives of Environmental Protection; 43(4):58-65.
|
Metody dydaktyczne: |
ćwiczenia laboratoryjne
|
Metody dydaktyczne - inne: |
dyskusja, prezentacje multimedialne, obserwacja, eksperyment, wykorzystanie technik informacyjno- komunikacyjnych (TIK). Zajęcia prowadzone w systemie hybrydowym.
|
Literatura: |
1. Zmysłowska I. 2009. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.
2. Krzysztofik B., K. Ossowska-Cypryk K. 1997. Ćwiczenia laboratoryjne z mikrobiologii powietrza. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
3. Kołwzan B, Adamiak W., Grabas K., Pawełczyk A. 2005. Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław.
4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2007. Mikrobiologia techniczna. Tom 1. Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa.
5. Walczak M, Burkowska A., Swiontek Brzezinska M., Kalwasińska A., 2013. Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce. Wydawnictwo Naukowe UMK
|
Efekty uczenia się: |
W01 - przedstawia charakterystykę mikroorganizmów omawianych środowisk naturalnych [K_W6]
W02 zna metody mikrobiologicznych analiz wybranych środowisk naturalnych oraz podaje przykłady praktycznego wykorzystania drobnoustrojów w przyrodzie [K_W10,K_W11]
U01 - prezentuje wyniki swojej pracy i wyciąga wnioski z przeprowadzonych doświadczeń [K_U10]
U02 - wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna doświadczenia laboratoryjne zachowując zasady etyki i BHP [K_U11]
K01 - dostrzega niebezpieczeństwo pracy z żywymi mikroorganizmami oraz odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i w zespole i za powierzony sprzęt laboratoryjny [K_K06]
|
Metody i kryteria oceniania: |
1. Metody oceniania: kolokwium, sprawozdania, prezentacja, obecność i aktywne uczestnictwo na zajęciach (wypowiedzi słowne, zaangażowanie w wykonywanie zadań, umiejętność pracy w grupie).
2. Skala oceniania (zgodnie z regulaminem studiów):
Od 55% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna;
Od 64% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna plus;
Od 73% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra;
Od 82% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra plus;
Od 91% pozytywnych odpowiedzi - ocena bardzo dobra
3. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ze wszystkich uzyskanych w czasie trwania kursu ocen.
4. Obecność obowiązkowa.
|
Zakres tematów: |
1. Charakterystyka metod oznaczania mikroorganizmów w powietrzu oraz ich charakterystyka.
2. Mikrobiologiczna i sanitarna analiza powietrza.
3. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów wód powierzchniowych i metody jej oznaczania.
4. Analiza sanitarno-bakteriologiczna wody powierzchniowej.
5. Mikrobiologiczna analiza mikroorganizmów osadów dennych.
6. Mikrobiologiczna analiza mikroorganizmów gleby i ryzosfery.
7. Mikrobiologiczna analiza mikroorganizmów epifitycznych
|