Liczba godzin: |
15
|
Limit miejsc: |
(brak limitu) |
Zaliczenie: |
Zaliczenie na ocenę |
Literatura uzupelniająca: |
dobrana zgodnie z poziomem studentów (praktyczne operowanie językiem angielskim branżowym)
|
Metody dydaktyczne: |
ćwiczenia konwersatoryjne metody aktywizujące metody kooperatywne
|
Metody dydaktyczne - inne: |
Prezentacja słownictwa sektorowego oraz wprowadzenie (prowadzący) z wykorzystaniem stron internetowych (np. hotel, karta menu w restauracji, usługi SPA, informacja turystyczna, obsługa lotów, promocja turystyczna itd. w j. angielskim).
Praca w grupach, dyskusja, scenki sytuacyjne. Studenci mają dostęp do słowników oraz do Internetu w celu bieżącej weryfikacji słownictwa.
|
Literatura: |
słowniki języka angielskiego, literatura popularna w j. angielskim (czasopisma turystyczne)
strony internetowe National Tourism Authorities, hoteli, restauracji, ośrodków SPA itd.
|
Efekty uczenia się: |
W01 (KW01) - posiada podstawową wiedzę z zakresu problematyki turystyki i rekreacji i jej związków ze środowiskiem przyrodniczym, którą nabywa ze żródeł angielskojęzycznych
U1 (KU01) - potrafi posługiwać się językiem angielskim w obszarze dziedzin związanych z turystyką i rekreacją
K01 (KK03) - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem
|
Metody i kryteria oceniania: |
Treści ćwiczeń układane są z uwzględnieniem założonych efektów kształcenia (osiągnięcie przez studenta wszystkich efektów kształcenia jest równoznaczne ze zdaniem egzaminu/ kolokwium) – zalecenia KRK
|
Zakres tematów: |
Praktyczna znajomość języka angielskiego w pracy na różnych stanowiskach w obsłudze turystyki, informacji turystycznej, hotelarstwie i gastronomii. Ćwiczenia sytuacyjne (obsługa klienta, udzielanie informacji). Zajęcia kładą nacisk na umiejętność „mówienia, rozumienia i dyskusji”. W odróżnieniu od standardowej formy lektoratów mniejszy nacisk kładziony będzie na gramatykę oraz umiejętność pisania.
|