Literatura uzupelniająca: |
- Fermentation microbiology and biotechnology, El-Mansi, E.M.T. i in., CRC Press, 2012.
- Biotechnology of ethanol, Roehr, M., Kosaric, N., Pieper, H. J. ,Vardar-Sukan F., WILEY-VCH, 2001,
- Handbook of enology, Vol. 2, The chemistry of Wine, Ribereau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D., John Wiley & Sons, Ltd, 2006.
- Czasopisma dostępne w elektronicznych bazach naukowych Elsevier, Springer, Wiley.
- Czasopisma, których treści związane są realizowanymi zajęciami laboratoryjnymi np. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., itp.
|
Literatura: |
- Gorzelnictwo i drożdżownictwo – Jarosz K., Jarociński J., WSiP, W-wa 1994.
- Biotechnologia żywności- praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa, WNT, Warszawa 2003.
- Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2007.
- Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2008.
Wybrane publikacje naukowe:
- Sapińska E., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., 2013, Alcoholic fermentation of high-gravity corn mashes with the addition of supportive enzymes. Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 88, 2152–2158.
- Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 2006. Effect of various activators on the course of alcoholic fermentation. Journal of Food Engineering 77(4), 965-971.
- Perez-Carrillo E., Serna-Saldivar S.O., Chuck-Hernandez C., Cortes-Callejas, M.L., 2012, Addition of protease during starch liquefaction affects free amino nitrogen, fusel alcohols and ethanol production of fermented maize and whole and decorticated sorghum mashes. Biochemical Engineering Journal, 67(15), 1-9.
- Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., 2006. Characteristics of alcoholic fermentation with application of Saccharomyces cerevisiae yeasts: As-4 strain and I-7-43 fusant with amylolytic properties. Journal of Food Engineering 76(4), 500-505.
- Kawa-Rygielska J., Pietrzak W., Czubaszek A., 2012, Characterization of fermentation of waste wheat-rye bread mashes with the addition of complex enzymatic preparations. Biomass and Bioenergy, 44, 17-22.
- Kłosowski G., Mikulski D., Czupryński B., Kotarska K., 2010. Characterisation of fermentation of high-gravity maize mashes with the application of pullulanase, proteolytic enzymes and enzymes degrading non-starch polysaccharides. Journal of Bioscience and Bioengineering 109, 466-471.
|
Metody i kryteria oceniania: |
1. egzamin pisemny - test mieszany – pytania otwarte oraz zamknięte
2. skala oceniania:
od 60% do 65% punktów – dst,
powyżej 65% do 70% punktów – dst+,
powyżej 70% do 80% punktów – db,
powyżej 80% do 90% punktów – db+,
powyżej 90% punktów – bdb.
|