Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Trendy w analizie i bezpieczeństwie żywności 1200-Bt24TwAiBZ-SD
Wykład (WYK) Semestr letni 2021/22

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Rygory zaliczenia zajęć: egzamin
Literatura uzupelniająca: Garwacki S., Wiechetek M. 1994. Weterynaryjna toksykologia ogólna. Wyd. SGGW, Warszawa
Biernat J. 1999. Świat trucizn, Astrum, Wrocław

Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne - inne: Wykłady, prezentacje multimedialne
Wykłady prowadzone w trybie online
Literatura:

Brzozowska A. (red.) 2010. Toksykologia żywności: przewodnik do ćwiczeń, Wyd. SGGW, Warszawa

Seńczuk W. (red.) 2020. Toksykologia współczesna, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa

Grajewski J. 2006. Mikotoksyny i grzyby pleśniowe: zagrożenia dla człowieka i zwierząt. Wyd. UKW, Bydgoszcz

Jodynis-Liebert J., Młynarczyk W., Orłowski J., Zielińska-Psuja B., Seńczuk W. 1995. Ćwiczenia z toksykologii, Wyd. AM, Poznań

Maciołek H. 2004. Aspekty ekonomiczne, zdrowotne i fitosanitarne żywności modyfikowanej genetycznie. Naukowe Wydawnictwo Piotrkowskie, Piotrków Trybunalski

Efekty uczenia się:

W01

W02

Metody i kryteria oceniania:

Kryteria oceniania:

91-100% punktów – 5,0

81-90% punktów – 4,5

71-80% punktów – 4,0

61-70% punktów – 3,5

51-60% punktów – 3,0

≤ 50% punktów – 2,0

Zakres tematów:

Żywność genetycznie modyfikowana cz. 1

Żywność genetycznie modyfikowana cz. 2

Żywność funkcjonalna

Metody utrwalania żywności

Substancje dodatkowe czy dodatki funkcjonalne a bezpieczeństwo żywności i jej wartość żywieniowa

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności oraz ich wpływ na człowieka cz.1

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności oraz ich wpływ na człowieka cz.2

Zanieczyszczenia fizyczne i chemiczne żywności oraz ich wpływ na człowieka

Ekonomiczne i społeczne koszty chorób związanych z niewłaściwą jakością żywności

Jakość i bezpieczeństwo pasz

Występowanie wirusów w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Jakość – systemy jakości + instytucje stojące na straży bezpieczeństwa żywności

Certyfikowanie

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 14:30 - 16:00, (sala nieznana)
Katarzyna Łubiech, Elena Sinkiewicz-Darol 12/12 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)