Literatura uzupelniająca: |
Drzewiecki M., 2009, Agroturystyka współczesna w Polsce. Gdańsk.
Gaworecki, W., 2000, Turystyka, PWE, Warszawa.
Gołembski G., 2010, Kompendium wiedzy o turystyce, PWN.
Gwiaździńska-Goraj, M., Jezierska-Thole, A., 2013, Functional Changes of the Rural Areas in Poland. Case Study: Warmińsko-Mazurskie Voivodeship. Journal of settlements and spatial planning, 4(1), 53-58.
Jezierska-Thöle, A.,2006, Przekształcenia społeczno-gospodarcze obszarów wiejskich Pomorza Nadwiślańskiego w latach 1988-1998. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Toruń.
Kowalczyk A., Derek M., 2010, Zagospodarowanie turystyczne. PWN, Warszawa.
|
Literatura: |
Drzewiecki M., 2001, Podstawy agroturystyki. Bydgoszcz.
Durydiwka M., 2012, Czynniki rozwoju i zróżnicowanie funkcji turystycznej na obszarach wiejskich w Polsce, Wyd. UW, Warszawa.
Karbowiak K., 2014, Rozwój agroturystyki w Polsce w latach 2010–2013, Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4.
Młynarczyk K. (red.), 2002, Agroturystyka, Wyd. UWM, Olsztyn.
Przezbórska-Skobiej L., 2014, Agroturystyka w Polsce na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej. Referat na Międzynarodową Konferencję Naukową „Rolnictwo, Gospodarka Żywnościowa, Obszary Wiejskie – 10 lat w Unii Europejskiej”, SGGW.
Przezbórska-Skobiej L., Lira J., 2012, Przestrzeń agroturystyczna Polski i ocena jej atrakcyjności, [w:]: Jajuga K., Walesiak M. (red.), Klasyfikacja i analiza danych – teoria i zastosowania, Wrocław, Wydawnictwo UE, Wrocław.
Przezbórska-Skobiej L., Sobotka Ś., 2016, Propozycja delimitacji regionów agroturystycznych w Polsce, Wieś i rolnictwo, 2016, 2.
Sikora, J., 2012, Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Wydawnictwo C.H. Beck, W.
Sznajder, M., Przezbórska L., 2006, Agroturystyka. PWE.
|
Zakres tematów: |
1. Agroturystyka jako forma zrównoważonego rozwoju turystyki (miejsce w systemie pojęciowym, turystyka alternatywna, turystyka wiejska).
2. Waloryzacja obszarów wiejskich dla rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej w Polsce. Kultura wsi jako zasób turystyczny.
3. Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Organizacja i ekonomika działalności agroturystycznej.
4. Diagnoza stanu i możliwości rozwoju agroturystyki w Polsce (problemy i perspektywy).
5. Agroturystyka w kreowaniu przestrzeni turystycznej. Zagospodarowanie i urządzanie terenów i obiektów dla rozwoju agroturystyki.
6. Możliwości finansowania gospodarstw agroturystycznych ze środków unijnych.
7. Produkt agroturystyczny. Usługi agroturystyczne. Innowacyjne formy oferty turystycznej na terenach wiejskich.
8. Edukacyjna funkcja gospodarstw agroturystycznych.
|