Literatura: |
- Chemia organiczna : przewodnik do ćwiczeń dla kierunków przyrodniczych Halina Marzec, Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2012.
- Chemia organiczna: dla studentów biologii. Antonina Moczulska, Słupsk, WSP, 1999. cz. 1.
- Podręcznik chemii organicznej. Przemysław Mastalerz, Wrocław, Wydaw. Chemiczne, 1998.
- Laboratorium chemii organicznej: techniki pracy i przepisy bhp. Praca zbiorowa pod red. Piotra Kowalskiego; aut.: Krystyna Nowak, WNT, Warszawa 2004.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych jest:
• Oddanie i zaliczenie (bez oceny) sprawozdań z wszystkich ćwiczeń.
• Zaliczenie (na ocenę pozytywną) trzech kolokwiów: testy mieszane.
Skala oceniania kolokwium wg kryteriów:
50% do 60% punktów– dst
powyżej 60% do 70% punktów– dst+
powyżej 70% do 80% punktów– db
powyżej 80% do 90% punktów – db+
powyżej 90% punktów– bdb
Wszystkie uzyskane wyniki z kolokwiów (I termin i poprawa) są brane pod uwagę przy wystawianiu oceny końcowej.
Studenci, którzy nie zaliczą kolokwium poprawkowego tracą prawo do jednego
terminu egzaminu. Dla osób takich przewidziany jest III termin (ostatni) w czasie sesji.
|
Zakres tematów: |
- Zapoznanie studentów z przepisami BHP, zasadami pracy w laboratorium chemicznym, programem ćwiczeń z chemii organicznej.
- Alkany, alkeny, alkiny: otrzymywanie, reakcje przyłączania i podstawiania, reakcje z nadmanganianem i wodą bromową.
- Alkohole: wykrywanie, utlenianie, rozróżnianie rzędowości, amfoteryczność.
- Aldehydy i ketony: badanie właściwości redukujących aldehydów i ketonów, wykrywanie ketonów.
- Kwasy karboksylowe i ich pochodne: własności, otrzymywanie, wykrywanie kwasów karboksylowych.
- Estry, tłuszcze, mydła: otrzymywanie, wykrywanie i hydroliza estrów, zmydlanie tłuszczów, otrzymywanie mydła.
- Aminokwasy, peptydy, białka: badanie właściwości i wykrywanie aminokwasów, badanie właściwości fizycznych białek.
- Monosacharydy: badanie właściwości redukujących glukozy, fruktozy i arabinozy, reakcje odróżniające ketozy od aldozy.
- Disacharydy: badanie właściwości redukujących sacharozy i laktozy, inwersja sacharozy, badanie właściwości redukujących sacharozy po inwersji., reakcja z octanem miedzi II
- Polisacharydy: badanie właściwości redukujących, reakcja skrobi z jodem, hydroliza skrobi, wykrywanie cukrów - reakcja Molischa, reakcja z tymolem.
- Związki aromatyczne: nitrowanie benzenu, otrzymywanie aniliny, badanie właściwości benzenu, aniliny i toluenu.
|