Podstawy biotechnologii żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-BT36PBZ-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy biotechnologii żywności |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
3 rok, 6 sem., biotechnologia [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-18 - 2019-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Beata Koim-Puchowska, Aleksandra Menka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; U_01 - dokonuje pomiarów bioproduktów metodami analitycznymi na podstawie krzywych zależności wielkości fizycznych i chemicznych z użyciem metod matematycznych oraz ocenia uzyskane wartości; U_02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie); U_03 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; U_01 - dokonuje pomiarów bioproduktów metodami analitycznymi na podstawie krzywych zależności wielkości fizycznych i chemicznych z użyciem metod matematycznych oraz ocenia uzyskane wartości; U_02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie); U_03 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR CZ WYK
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Joanna Dróżdż-Afelt, Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; U_01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
WT ŚR WYK
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Joanna Dróżdż-Afelt, Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; U_01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
|
Bilans pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - udział w wykładach: 30 godz. (1,2 ECTS), - udział w laboratoriach: 30 godz. (1,2 ECTS) - przeprowadzenie egzaminu: 2 godz. (0,1 ECTS), Łączny nakład pracy studenta wynosi 62 godzin, co odpowiada 2,5 ECTS 2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta: - przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 6,5 godz. (0.25 ECTS) - przygotowanie do egzaminu: 6,5 godz. (0,25 ECTS) Łączny nakład pracy studenta wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Joanna Dróżdż-Afelt, Aleksandra Jankowska, Beata Koim-Puchowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; U_01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; K_01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
|
Bilans pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - udział w wykładach: 30 godz. (1,2 ECTS), - udział w laboratoriach: 30 godz. (1,2 ECTS) - przeprowadzenie egzaminu: 2 godz. (0,1 ECTS), Łączny nakład pracy studenta wynosi 62 godzin, co odpowiada 2,5 ECTS 2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta: - przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 6,5 godz. (0.25 ECTS) - przygotowanie do egzaminu: 6,5 godz. (0,25 ECTS) Łączny nakład pracy studenta wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Koim-Puchowska | |
Prowadzący grup: | Joanna Dróżdż-Afelt, Beata Koim-Puchowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji; [K_W03; K_W04, K_W13 ] W02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów; [K_W10, K_W12 ] W03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych; [K_W10; K_W14] U01 - sporządza sprawozdanie z przebiegu doświadczeń oraz opisuje wyniki, obserwacje, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski; [K_U01; K_U08] U02 – w skali laboratoryjnej, pod kierunkiem opiekuna: hoduje drobnoustroje o wybranych cechach metabolicznych stosowanych w biotechnologii żywności; dokonuje pomiarów i izolacji: biomasy oraz produktów reakcji enzymatycznych; dokonuje prostej oceny właściwości drobnoustrojów stosowanych do produkcji żywności (drożdże piekarskie); [K_U05; K_U06; K_U07] K01 - sumiennie wykonuje powierzone zadania, których wyniki służą całemu zespołowi (grupie) jest zdolny do pracy zespołowej i samodzielnej, jest odpowiedzialny za powierzane mienie (np. sprzęt laboratoryjny) oraz za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; [K_K04; K_K05; K_K07] K02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów; modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności; [K_K09; K_K10] |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw fizyki, biochemii, biotechnologii, chemii nieorganicznej i organicznej, zasad pracy w laboratorium biochemicznym i biotechnologicznym |
|
Bilans pracy studenta: | 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - udział w wykładach: 30 godz. (1,2 ECTS), - udział w laboratoriach: 30 godz. (1,2 ECTS) - przeprowadzenie egzaminu: 1 godz. (0,1 ECTS), Łączny nakład pracy studenta wynosi 61 godzin, co odpowiada 2,5 ECTS 2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta: - przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń i przygotowanie do kolokwium 6,5 godz. (0.25 ECTS) - przygotowanie do egzaminu: 6,5 godz. (0,25 ECTS) Łączny nakład pracy studenta wynosi 13 godzin, co odpowiada 0,5 ECTS |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.