Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy hotelarstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-TR11PH-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy hotelarstwa
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 1 rok, 1 sem., turystyka i rekreacja [SP]
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

praktyczny

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Dłużewska
Prowadzący grup: Anna Dłużewska, Patrycja Essing-Jelonkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa (KW-09)

W02 – zna problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska (KW-09)

W03- Zna strukturę pracy w hotelarstiwe oraz zakres obowiązków na poszczególnych (KW-09)

W04- zna najważniejsze procedury obowiązujące na poszczególnych stanowiskach w (KW-09)

W05 - zna najważniejsze sieci, grupy i marki hotelowe na (KW-09)

W06 - zna przepisy dotyczące funkcjonowania obiektów nocelgowych w Polsce (KW-09)

W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki (KW-09)



U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa (KU-02, KU-08)

U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa (KU-02, KU-08)


K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa (KK-01)

K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa (KK-02)


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy turystyki

Bilans pracy studenta:


- przegląd literatury przedmiotu- 15 godz.

- prace projektowe - 7,5 godzin

- przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 15 godz.



Wymiar przedmiotu: 30 godzin wykładu, 15 godzin laboratorium

ECTS: 4

Nakład pracy studenta - 100 godzin (1 ECTS odpowiada 25 godz.).


Praca studenta realizowana w kontakcie bezpośrednim z wykładowcą – 60 godz.


- udział w wykładach i ćwiczeniach – 45 godz. (wykład 30 godzin, laboratorium – 15 godzin)

- konsultacje z nauczycielem akademickim- 5 godz. (wykład), 10godz. (laboratorium)


Praca indywidualna studenta (40 godz.):


- przegląd literatury przedmiotu- 15 godz.

- prace projektowe - 15 godzin

- przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 10 godz.



Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Dłużewska
Prowadzący grup: Anna Dłużewska, Patrycja Essing-Jelonkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa (KW-09)

W02 – zna problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska (KW-09)

W03- Zna strukturę pracy w hotelarstiwe oraz zakres obowiązków na poszczególnych (KW-09)

W04- zna najważniejsze procedury obowiązujące na poszczególnych stanowiskach w (KW-09)

W05 - zna najważniejsze sieci, grupy i marki hotelowe na (KW-09)

W06 - zna przepisy dotyczące funkcjonowania obiektów nocelgowych w Polsce (KW-09)

W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki (KW-09)



U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa (KU-02, KU-08)

U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa (KU-02, KU-08)


K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa (KK-01)

K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa (KK-02)


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy turystyki

Bilans pracy studenta:

- przegląd literatury przedmiotu- 15 godz.

- prace projektowe - 7,5 godzin

- przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 15 godz.



Wymiar przedmiotu: 30 godzin wykładu, 15 godzin laboratorium

ECTS: 4

Nakład pracy studenta - 100 godzin (1 ECTS odpowiada 25 godz.).


Praca studenta realizowana w kontakcie bezpośrednim z wykładowcą – 60 godz.


- udział w wykładach i ćwiczeniach – 45 godz. (wykład 30 godzin, laboratorium – 15 godzin)

- konsultacje z nauczycielem akademickim- 5 godz. (wykład), 10godz. (laboratorium)


Praca indywidualna studenta (40 godz.):


- przegląd literatury przedmiotu- 15 godz.

- prace projektowe - 15 godzin

- przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 10 godz.



Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)