Żywienie człowieka i dietetyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1500-TR36ZCD-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie człowieka i dietetyka |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
3 rok, 6 sem., turystyka i rekreacja, blok II [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | praktyczny |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN CW
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Eksterowicz | |
Prowadzący grup: | Jerzy Eksterowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01- student wie jak formułować podstawowe teorie, definicje w zakresie zapotrzebowania człowieka na energie i składniki pokarmowe, K_W03 W02- zna potrzeby żywieniowe ludzi ze względu na wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy oraz stan zdrowia, K_W05 W03- posiada wiedzę w zakresie chorób wynikających z nieprawidłowości żywieniowych, K_W07 U01- student umie utworzyć celowe postępowanie żywieniowe, K_U02 U02 – potrafi przeciwdziałać żywieniowo chorobom cywilizacyjnym, K_U03 U03 – umie wspomagać żywieniowo wysiłki sportowe człowieka, K_U07 K01 - dąży do podnoszenia zawodowych kompetencji, K_K01 K02- student jest kreatywny, wykazuje postawę pro społeczną, jest wrażliwy na niesprawiedliwość społeczną, K_K03 |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | podstawy fizjologii człowieka, podstawy anatomii człowieka |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CW
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Danuta Dworakowska | |
Prowadzący grup: | Danuta Dworakowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W 01 - posiada wiedzę z nauk medycznych i nauk o zdrowiu, która umożliwia interpretację, identyfikację związków i zależności potrzebnych do zaplanowania prawidłowego sposobu odżywiania (K_W03) W 02 - posiada wiedzę na temat sposobów wykorzystania najnowszych osiągnięć nauki dla działalności społeczno-gospodarczej w obszarze żywienia i żywności (K_W05) W 03 - zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii obowiązującej w gastronomi hotelarskiej (K_W07) U 01 - wykorzystuje dostępną literaturę oraz nowoczesne źródła informacji z zakresu prawidłowego sposobu odżywiania (K_U02) U 02 - planuje i wykonuje proste zadania badawcze (ocena stanu odżywienia) lub ekspertyzy (analiza jadłospisów) pod kierunkiem opiekuna naukowego (K_U03) U 03 - potrafi samodzielnie przygotować opracowanie dotyczące problematyki związanej z planowaniem żywienia, chorobami o podłożu dietozależnym (K_U07) K 01 - rozumie konieczność ciągłego podnoszenia kompetencji i kwalifikacji niezbędnych w planowaniu żywienia i zapobieganiu powstawania chorób cywilizacyjnych (K_K01) K 02 - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem (K_K03) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy fizjologii człowieka Podstawy anatomii człowieka |
|
Bilans pracy studenta: | Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim: - 30 godz. wykładów - 8 godzin konsultacji Praca własna (PW) studenta: 20 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu. Łącznie 40 godz. KB + 20 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS). |
Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W 01 - posiada wiedzę z nauk medycznych i nauk o zdrowiu, która umożliwia interpretację, identyfikację związków i zależności potrzebnych do zaplanowania prawidłowego sposobu odżywiania (K_W03) W 02 - posiada wiedzę na temat sposobów wykorzystania najnowszych osiągnięć nauki dla działalności społeczno-gospodarczej w obszarze żywienia i żywności (K_W05) W 03 - zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii obowiązującej w gastronomi hotelarskiej (K_W07) U 01 - wykorzystuje dostępną literaturę oraz nowoczesne źródła informacji z zakresu prawidłowego sposobu odżywiania (K_U02) U 02 - planuje i wykonuje proste zadania badawcze (ocena stanu odżywienia) lub ekspertyzy (analiza jadłospisów) pod kierunkiem opiekuna naukowego (K_U03) U 03 - potrafi samodzielnie przygotować opracowanie dotyczące problematyki związanej z planowaniem żywienia, chorobami o podłożu dietozależnym (K_U07) K 01 - rozumie konieczność ciągłego podnoszenia kompetencji i kwalifikacji niezbędnych w planowaniu żywienia i zapobieganiu powstawania chorób cywilizacyjnych (K_K01) K 02 - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem (K_K03) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy fizjologii człowieka Podstawy anatomii człowieka |
|
Bilans pracy studenta: | Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim: - 30 godz. wykładów - 8 godzin konsultacji Praca własna (PW) studenta: 20 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu. Łącznie 40 godz. KB + 20 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS). |
Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | [K_W03] - posiada wiedzę umożliwiającą identyfikację i interpretację związków i zależności na linii sposób odżywiania a zdrowie człowieka; [K_W05] - posiada wiedzę na temat praktycznego zastosowania współczesnych osiągnięć nauk o żywności i żywieniu w działalności społeczno-gospodarczej w obszarze turystyki i rekreacji [K_W07] - zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii związanej z żywieniem człowieka i gastronomią. [K_U02] - wykorzystuje dostępną literaturę oraz nowoczesne źródła informacji z zakresu prawidłowych zasad żywienia i dietetyki [K_U03] - pod kierunkiem opiekuna naukowego planuje i wykonuje zadania typowe dla planowania racjonalnego żywienia [K_U07] - potrafi samodzielnie przygotować opracowania specjalistyczne dotyczące problematyki żywienia człowieka i dietetyki w języku polskim i obcym (na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego). [K_K01] - rozumie konieczność ciągłego podnoszenia kompetencji w zakresie zmieniających się trendów dotyczących planowania żywienia [K_K03] - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem pod kątem żywienia i dietetyki |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy fizjologii człowieka |
|
Bilans pracy studenta: | Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim: - 30 godz. wykładów - 8 godzin konsultacji Praca własna (PW) studenta: 20 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu. Łącznie 40 godz. KB + 20 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.