Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1500-WF11ZiS-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
1 rok, 1 sem., wychowanie fizyczne, spec. nauczycielska [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
LAB
LAB
LAB
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji odziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stan możliwości wysiłkowych {K_W10]; W02- zna zasady promocji zdrowia, komponenty zdrowego stylu życia (z głównym naciskiem na zasady żywienia), sposoby jego kształtowania oraz rolę aktywności fizycznej w dążeniu do dobrostanu [K_W15] U01- za pomocą technik badawczych stosowanych w naukach o zdrowiu (dokonuje oceny zdrowia; stosuje podstawowe metody, formy i środki edukacji zdrowotnej) [K_U10] U02 - posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu zasad żywienia. Konfrontuje je z aktualnymi badaniami naukowymi [K_U17] K01 - określa priorytety dotyczące planowania, organizacji, realizacji i ewaluacji określonych przez siebie zadań w ramach procesu dydaktycznego z wykorzystaniem różnorodnych form, narzędzi, metod i środków stosowanych w naukach o żywieniu i żywności, adekwatnych do celów i potrzeb ucznia (w tym ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi), klienta, grupy społecznej [K-K9] K02 - dba o optymalny poziom zdrowia z uwzględnieniem przestrzegania zasad prawidłowego żywieni i sprawności fizycznej niezbędnej dla wykonywania zadań właściwych dla działalności zawodowej nauczyciela wychowania fizycznego i edukatora żywienia [K_K14]. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Biologia i chemia z poziomu szkoły średniej |
|
Bilans pracy studenta: | Przedmiot 4 pkt ECTS w kontakcie bezpośrednim (KB) WYKŁADY: 30 godzin wykładów 2 godziny egzamin LABORATORIUM: 15 godzin laboratorium 2 godziny zaleczenie PRACA WŁASNA (PW) Wykład: 10 godzin Laboratorium 41 godzin Łącznie: 49 godzin KB + 51 godzin PW = 100 godzin (4 ECTS) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.