Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-WF11ZiS-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 1 rok, 1 sem., wychowanie fizyczne, spec. nauczycielska [SP]
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji odziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stan możliwości wysiłkowych {K_W10];

W02- zna zasady promocji zdrowia, komponenty zdrowego stylu życia (z głównym naciskiem na zasady żywienia), sposoby jego kształtowania oraz rolę aktywności fizycznej w dążeniu do dobrostanu [K_W15]

U01- za pomocą technik badawczych stosowanych w naukach o zdrowiu (dokonuje oceny zdrowia; stosuje podstawowe metody, formy i środki edukacji zdrowotnej) [K_U10]

U02 - posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu zasad żywienia. Konfrontuje je z aktualnymi badaniami naukowymi [K_U17]

K01 - określa priorytety dotyczące planowania, organizacji, realizacji i ewaluacji określonych przez siebie zadań w ramach procesu dydaktycznego z wykorzystaniem różnorodnych form, narzędzi, metod i środków stosowanych w naukach o żywieniu i żywności, adekwatnych do celów i potrzeb ucznia (w tym ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi), klienta, grupy społecznej [K-K9]

K02 - dba o optymalny poziom zdrowia z uwzględnieniem przestrzegania zasad prawidłowego żywieni i sprawności fizycznej niezbędnej dla wykonywania zadań właściwych dla działalności zawodowej nauczyciela wychowania fizycznego i edukatora żywienia [K_K14].



Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Biologia i chemia z poziomu szkoły średniej

Bilans pracy studenta:

Przedmiot 4 pkt ECTS

w kontakcie bezpośrednim (KB)


WYKŁADY:

30 godzin wykładów

2 godziny egzamin


LABORATORIUM:

15 godzin laboratorium

2 godziny zaleczenie

PRACA WŁASNA (PW)

Wykład: 10 godzin

Laboratorium 41 godzin

Łącznie: 49 godzin KB + 51 godzin PW = 100 godzin (4 ECTS)

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)