Metodologia i planowania badań żywieniowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1500-WF23MPBZ-SD |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metodologia i planowania badań żywieniowych |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
2 rok, 3 sem., wychowanie fizyczne, moduł zarządzanie w sporcie i rekreacji [SD] |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ KON
PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01– zna i rozumie definicje nauki i funkcje, podział nauki ze względu na przedmiot, zadania i metody, zna i rozumie nauki o żywieniu i żywności, jako przedmiot i metody, w tym metody badań empirycznych, a także metody doboru próby z populacji i typowe etapy postępowania badawczego w naukach empirycznych [K_W03]. W02 – zna zasady praktyki opartej na dowodach, w tym elementy wpływające jakość żywienia i żywności, zna strategie nauczania i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz rozwijania postaw prozdrowotnych i prospołecznych [K_W09] W03– rozumie i poddaje analizie procesy biomedyczne ważne dla zdrowia i jego ochrony, zna i rozumie zasady i warunki zapobiegania przejawom niewłaściwego sposobu odżywiania przez człowieka na każdym etapie życia [K_W15] W04– rozumie i diagnozuje elementy stylu życia oraz wybrane modele zachowań prozdrowotnych, rozumie uwarunkowania kulturowe potrzeb i problemów jednostek, a także grup społecznych w odniesieniu do kultury żywienia [K_W17]. U01 – potrafi współdziałać w planowaniu i realizacji zdań badawczych w zakresie żywienia i żywności, posiada umiejętności formułowania i rozwiązywania problemów badawczych [K_U03] U02 – posiada podstawowe umiejętności kompilacji wiedzy ze źródeł pisanych i elektronicznych, obejmującej formułowanie i analizę problemów z obszaru nauk o żywieniu i żywności , na tej podstawie posiada zdolności samodzielnego tworzenia typowych prac pisemnych [K_U05] U03 – potrafi pozyskiwać, analizować i interpretować dane liczbowe związane ze zdrowiem z szczególnym naciskiem na stan odżywienia i sposób odżywiania w kontekście promowania zdrowych wzorców stylu życia, w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych [K_U07] U04 – potrafi zidentyfikować i zinterpretować uwarunkowania kulturowe, religijne i etniczne związane ze sposobem żywienia i tradycjami związanymi z spożywaniem pokarmów charakterystycznych dla danej kultury (religii) uczniów czy zawodników [K_U15] K01 – jest przygotowany do planowania, organizacji i realizacji określonych przez siebie zadań w ramach kształtowania prawidłowych postaw żywieniowych z wykorzystaniem różnorodnych narzędzi, metod do celów i potrzeb ucznia zdrowego i z dysfunkcjami (nietolerancje, alergie) [K_K07] K02 – diagnozuje, programuje oraz kontroluje efekty swoich działań, potrafi rozwiązywać problemy związane z wykonywaniem zawodu – pomoc uczniom, dzieciom z nadwagą, otyłością, poszukuje optymalnych rozwiązań i wdraża je w różnych sytuacjach zawodowych [K_K08]. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Statystyka Żywienie człowieka i suplementacja osób aktywnych fizycznie |
|
Bilans pracy studenta: | 3 pkt ECTS Godzin razem = 45 godzin W kontakcie bezpośrednim 49 + 26 godzin praca własna studenta = 75 godzin 2 pkt ECTS w kontakcie bezpośrednim 1 pkt ECTS praca własna studenta |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.