Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metodologia i planowania badań żywieniowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-WF23MPBZ-SD
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Metodologia i planowania badań żywieniowych
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 2 rok, 3 sem., wychowanie fizyczne, moduł zarządzanie w sporcie i rekreacji [SD]
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01– zna i rozumie definicje nauki i funkcje, podział nauki ze względu na przedmiot, zadania i metody, zna i rozumie nauki o żywieniu i żywności, jako przedmiot i metody, w tym metody badań empirycznych, a także metody doboru próby z populacji i typowe etapy postępowania badawczego w naukach empirycznych [K_W03].

W02 – zna zasady praktyki opartej na dowodach, w tym elementy wpływające jakość żywienia i żywności, zna strategie nauczania i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz rozwijania postaw prozdrowotnych i prospołecznych [K_W09]

W03– rozumie i poddaje analizie procesy biomedyczne ważne dla zdrowia i jego ochrony, zna i rozumie zasady i warunki zapobiegania przejawom niewłaściwego sposobu odżywiania przez człowieka na każdym etapie życia [K_W15]

W04– rozumie i diagnozuje elementy stylu życia oraz wybrane modele zachowań prozdrowotnych, rozumie uwarunkowania kulturowe potrzeb i problemów jednostek, a także grup społecznych w odniesieniu do kultury żywienia [K_W17].

U01 – potrafi współdziałać w planowaniu i realizacji zdań badawczych w zakresie żywienia i żywności, posiada umiejętności formułowania i rozwiązywania problemów badawczych [K_U03]

U02 – posiada podstawowe umiejętności kompilacji wiedzy ze źródeł pisanych i elektronicznych, obejmującej formułowanie i analizę problemów z obszaru nauk o żywieniu i żywności , na tej podstawie posiada zdolności samodzielnego tworzenia typowych prac pisemnych [K_U05]

U03 – potrafi pozyskiwać, analizować i interpretować dane liczbowe związane ze zdrowiem z szczególnym naciskiem na stan odżywienia i sposób odżywiania w kontekście promowania zdrowych wzorców stylu życia, w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych [K_U07]

U04 – potrafi zidentyfikować i zinterpretować uwarunkowania kulturowe, religijne i etniczne związane ze sposobem żywienia i tradycjami związanymi z spożywaniem pokarmów charakterystycznych dla danej kultury (religii) uczniów czy zawodników [K_U15]

K01 – jest przygotowany do planowania, organizacji i realizacji określonych przez siebie zadań w ramach kształtowania prawidłowych postaw żywieniowych z wykorzystaniem różnorodnych narzędzi, metod do celów i potrzeb ucznia zdrowego i z dysfunkcjami (nietolerancje, alergie) [K_K07]

K02 – diagnozuje, programuje oraz kontroluje efekty swoich działań, potrafi rozwiązywać problemy związane z wykonywaniem zawodu – pomoc uczniom, dzieciom z nadwagą, otyłością, poszukuje optymalnych rozwiązań i wdraża je w różnych sytuacjach zawodowych [K_K08].




Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Statystyka

Żywienie człowieka i suplementacja osób aktywnych fizycznie


Bilans pracy studenta:

3 pkt ECTS

Godzin razem = 45 godzin

W kontakcie bezpośrednim 49 + 26 godzin praca własna studenta = 75 godzin

2 pkt ECTS w kontakcie bezpośrednim

1 pkt ECTS praca własna studenta


Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)